Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duikreis gemaakt wordt, zal er een reisverslag over geschreven worden. Naast de reisverslagen, worden ook Duikverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we een bijzondere of unieke duik toelichten. Veel leesplezier!

Muck Diving Madness in Straat van Lembeh

Categorie: Reisverslagen Gepubliceerd: zondag 03 maart 2019 Geschreven door Carmen

Ooit gehoord van muck-duiken? Muck kun je vertalen met mest of rommel. Geen zorgen, tussen de mest zal je niet duiken, maar rommel kun je wel tegenkomen. Muck-duiken gebeurt vaak op en zanderige of modderige bodem. Geen afleiding van mooie riffen vol tropische vissen, maar met je snoet over de zandbodem op zoek naar klein en vaak bijzonder spul. Het zicht hoeft geen 30 meter te zijn, dus zelfs ons Zeeland is perfect voor muck-duiken. Maar één van de bekendste plekken voor muck-duiken is de Straat van Lembeh in Indonesië.

De reis

Lembeh is een klein eilandje voor de kust van Noord-Sulawesi, Indonesië. Je bereikt deze plek door eerst naar Jakarta of Singapore te vliegen en vervolgens neem je een vlucht naar Manado. Dan is het nog een één of twee uur rijden (afhankelijk van de drukte in het verkeer) naar de haven van Bitung. Vervolgens moet je nog een klein stukje met de boot om het eiland Lembeh te bereiken.

Lembeh is maar 25 kilometer breed en 2 kilometer lang. Op dit eiland rijden geen auto’s, maar wel veel scooters en brommertjes. Er zijn meerdere vissersdorpjes die zeker het bezoeken waard zijn. Tussen Sulawesi en Lembeh ligt een de Straat van Lembeh. Deze smalle Straat van Lembeh zit vol bijzonder en uniek onderwater leven. En je kunt er het hele jaar duiken!

Het verblijf

De meeste duikresorts op Lembeh zijn kleinschalig en gericht op ervaren duikers en onderwater foto- en videografen. De kans is dan ook groot dat je een professional tekenkomt. De meeste duikresorts hebben een cameraruimte waar je je camera kunt opbouwen zodat je dat niet in je eigen kamer hoeft te doen.

Sommige resort hebben een huisrif, maar alle resort bieden bootduiken aan. De boten zijn klein en vaak zijn er maar 4 duikers per gids. Ideaal als je foto’s of films wilt maken. De gidsen wijzen bijzondere dingen aan en terwijl jij een foto maakt van een bijzondere naaktslak probeert je buddy een zeepaardje op de foto te zetten. Veel resorts maken gebruik van lokale gidsen en aan het einde van de duik helpt de bootsjongen je uit je set en brengt je wat te drinken.

Onderwaterleven

Eenmaal te water zie je zand, heel veel zand. De ene keer is het geel zand en op een andere stek is het zand zwart. Soms zwem je over een stuk zand en is er weinig te zien. Maar opeens is daar een stukje wier, een spons of een stuk touw dat waarschijnlijk van een vissersboot is gevallen. En als je dan goed kijkt, zie je dat dit helemaal vol leven zit. Op het eerste gezicht lijken de meeste van de duikplaatsen op elkaar, maar tijdens iedere duik zie je ander onderwaterleven.

De goed gecamoufleerde frogfish is lastig te vinden, maar Lembeh zit er vol mee. De giant frogfish is goed gecamoufleerd, maar zijn kleinere neefjes, zoals de warty frogfish, de harige straited frogfish of de painted frogfish zijn nog lastiger te vinden.

Ook zwemmen er bijzondere vissen rond. Onder stukjes koraal kan een mooie ornate ghost pipefish zwemmen, of een robust ghost pipefish.

Zeepaardjes zijn er in alle soorten en maten, zoal de common seahorse, de thorny seahorse of wat dacht je van het kleine pygmeezeepaardjes. Deze laatste zijn er populair, vandaar dat de duikscholen hebben afgesproken om maar een beperkt aantal duikers toe te laten.

Hetzelfde geldt voor de mandarijnvissen. Iedere duikschool heeft zijn eigen avond waarop een duik naar deze bijzondere vissen wordt georganiseerd. Er zwemmen ook bijzondere zeenaalden, waaronder de Lembeh Seadragon. Dit kleintje komt alleen in de Straat van Lembeh voor.

Niet alles is klein in Lembeh, zo kun je flamboyant cuttlefish spotten. Deze inktvis jaagt door zijn prooi te hypnotiseren. Ook zwemmen er bijzondere octususpen rond, zoals de wunderpus, de zeer giftige blue-ringed octopus en de mimic octopus. Observeer zijn gedrag en bedenk wel dier hij probeert na te doen.

En dan, last but no least, de zeenaaktslakken. Ook deze zal je bijna iedere duik tegenkomen. Er zitten te veel soorten om op te noemen. De kleinste, de kura sapsucking slug, beter bekend als Shaun the Sheep, is bijna te klein om te zien met het blote oog. Er zijn ook grote exemplaren, zoals de gloomy tambja, de leopard chromodoris, de desirable flabelina, de yamasu’s cuthona, de solar-powered phyllodesmium of de blue dragon. Kortom, een fantastische plek voor muckduikers.

Bovenwater

Niet alleen onderwater is het mooi, ook bovenwater valt er genoeg te zien. Bezoek een dorpje op Lembeh. Grote kans dat de lokale bevolking met je op de foto wil. Ook op Sulawesi valt genoeg te zien. Bezoek bijvoorbeeld het Tangkoko regenwoud en ga op zoek naar de Tarsiër, of spookaapje. Ook leven hier een aantal makakenfamilies en veel verschillende vogels, waaronder de grote neushoornvogel.

Ook kun je bezoek brengen aan de Tomohon. Dit is dé bloemenregio van Indonesië. Je kunt hier een vulkanen beklimmen of bezoek lake Linow. Een bezoek aan de markt is ook een mogelijkheid, maar bereid je goed voor. Er worden hier kruiden, groenten en fruit verkocht, maar ook vlees en vis. En naast kip en varken, wordt hier ook hond, kat, slang of aap verkocht.

Ga je toch liever alleen duiken en wil je naast muck-duiken ook duiken langs mooie riffen? Combineer dan je Lembeh met een verblijf in Manado om bij Bunaken te duiken.