Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duikreis gemaakt wordt, zal er een reisverslag over geschreven worden. Naast de reisverslagen, worden ook Duikverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we een bijzondere of unieke duik toelichten. Veel leesplezier!

Relax of actief in Curaçao

Categorie: Reisverslagen Gepubliceerd: woensdag 07 februari 2018 Geschreven door Carmen

Zon, strand, mooi onderwaterleven, leuke duiken voor beginners en ervaren duikers, je kunt zelf gaan duiken of met een gids, iedereen spreekt Nederlands en prijstechnisch interessant. Curaçao heeft het allemaal en vandaag vertellen we je hoe wij Curaçao hebben ervaren.

De kust van Curaçao ligt vol duikstekken. Bij zo’n beetje iedere duikstek is wel een duikschool te vinden. Er zijn ook veel hotels die zich richten op duikers en zij hebben vaak hun eigen duikschool. Veel duikscholen richten zich op de Nederlandse markt, dus duikinstructeurs, divemasters en ondersteunend personeel zijn bijna altijd Nederlands. 

Je duikt meestal aan de zuidkant of the oostkant van het eiland. De oostkant is alleen per boot te bereiken. Het koraal is er erg mooi en je hebt daar kans om een verpleegsterhaai te zien (maar dat is wel uitzonderlijk). De noordkant van het eiland is onderhevig aan veel stroming en grote golfen. Slechts een aantal dagen per jaar kan daar vanaf de kant worden gedoken en dit kun je alleen doen met een ervaren gids.

Eenmaal op Curaçao, kun je ervoor kiezen om samen met een gids te gaan duiken. De mooie duikstekken zijn groot, en gidsen weten vaak de speciale plekjes te vinden. Ben je meer ervaren, dan kun je er ook voor kiezen om een auto te huren en zelf op pad te gaan. Op veel plekken kun je prima zelf te water, je hoeft je niet aan maximale duiktijden te houden of je aan te passen aan andere mensen die in je groep duiken. Overleg vooraf op de duikschool waar je wilt gaan duiken, en zij vertellen je waar je bijzondere dingen kunt vinden.

Het onderwaterleven
Ondanks dat er wrakken zijn en dat je diep kunt duiken, gaan de meeste mensen toch echt voor het onderwaterleven naar Curaçao. De koraalriffen zijn mooi en bestaan uit een mix van hard en zacht koraal. Hersenkoraal vind je overal, maar ook het zeldzame elandgewei- of elandhoornkoraal kun je op sommige plekken nog tegenkomen. Ook vind je hier allerlei soorten sponzen, zoals het paarse buisspons, reuzentonspons of vaasspons.
Octopussen verstoppen zich in holletjes en komen pas ’s nachts naar buiten. Caribische inktvissen zwemmen in groepjes net onder het water oppervlakte. Slaslakjes kun je in ondiep water vinden. Curaçao is niet de beste plek voor nudibranches, maar als je geluk hebt zie je ze wel.

Kreeften en langoesten zijn er wel, maar houden van donkere plekken. Je zult ze waarschijnlijk pas zien als je ’s nachts gaat duiken. Overdag zie je garnaaltjes en pijlkrabben. Op riffen van Curaçao zijn enorm veel vissen te vinden. De schitterend gekleurde papegaaivissen zie je overal. Trompetvissen zweven tussen de gorgonen. Doktervissers, parelkoffervissen, grommers, keizervissen en gevlekte riddervissen zwemmen tussen het koraal op zoek naar voedsel. Allerlei jacks (makrelen), barracuda’s en tarpons jagen langs het rif. Murenes zitten overdag rustig, maar verlaten ’s nachts hun holletjes om te gaan jagen. Over het zand kun je weleens een adelaarsrog zien zweven. Zeepaardjes verstoppen zich tussen het koraal. Hengelaarsvissen (of frogfish) zijn moeilijk te spotten, maar ze zitten er wel. Een duikvakantie op Curaçao is niet compleet zonder op de foto te zijn gegaan met een schildpad.

Reis en verblijf
Met KLM of Tui vlieg je rechtstreeks of met een tussenstop op Aruba. De vlucht duurt zo’n 10 uur. Uiteraard moet je in Curaçao langs de immigratiedienst. Online kun je je ED (Embarkation and Disembarkation) card invullen, waardoor je veel sneller het land in bent.

Voor je verblijf is er voor ieder wat wils. Je kunt in een vijf sterren hotel zitten, een huisje huren of via Airbnb bij mensen thuis zitten. Er zijn veel restaurantjes waar je voor redelijke prijzen kunt eten. Er zijn goede supermarkten, dus je kunt ook prima zelf koken. Er zijn ook veel takeaway restaurantjes. Vaak zien deze er niet gezellig uit, maar het eten is er lekker.

Een auto huren zorgt voor veel vrijheid, zodat je alle mooie plekjes en strandjes kunt bezoeken. 

Wat is er nog meer te doen?
Naast duiken, kun je nog veel meer doen op Curaçao. Het is een ideale plek om naartoe te gaan als je samen met niet-duikende familie of vrienden gaat. Uiteraard moet je de verschillende de stranden bezoeken, waar je vaak ook kunt duiken. Ook zijn er verschillende plekken waar je kunt windsurfen of kitesurfen. Tijdens het varen rondom het eiland kun je dolfijnen en vliegende vissen tegenkomen.

Er zijn ook wat natuurparken, zoals het Christoffel National Park. Mount Christoffel kun je ’s ochtends vroeg beklimmen en waarna je geniet van het uitzicht over het hele eiland. Er zijn wat musea die je vertellen over de geschiedenis van het eiland, maar deze zijn niet te vergelijken met de musea in Nederland. Je kunt verschillende landhuizen bezoeken, die tot gallerij of restaurant zijn omgebouwd. Je kunt ook klein Curaçao bezoek brengen en combineren met een duik. Breng ’s avonds een bezoek aan de wijk Pietermaai; vroeger een louche buurt, maar tegenwoordig vind je er leuke cafés en restaurants.