Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duik gemaakt wordt, zal er een duikverslag over geschreven worden. Naast de duikverslagen, worden ook Reisverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we naar onze duikreis kijken en een aantal individuele duiken toelichten. Veel leesplezier!

Sint Annaland

Wat een temperaturen de laatste weken! Tijd om wat verkoeling op te zoeken. Blauwalgen zorgen ervoor dat er in sommige zoetwaterplassen niet meer gedoken kan worden. Maar gelukkig kun je in Zeeland nog wel lekker duiken. Een echte aanrader is om nu eens een duikje te maken bij Sint Annaland.

Sint Annaland is een dorpje op Tholen en ligt aan de Oosterschelde. Er is een grote jachthaven, een strandje en sinds kort een parkeerplaats en trap speciaal voor duikers. Hoewel er nog steeds mensen via het strandje duiken, gaan wij meestal naar de nieuwe parkeerplaats. Op deze parkeerplaats is vaak voldoende ruimte om op te bouwen, maar je zult de parkeerplaats vaak moeten delen met hondenbezitters. Veel mensen parkeren hier de auto als ze een stuk met de hond willen gaan wandelen.

Als je klaar bent om te gaan duiken moet je helaas wel een stukje lopen. Er zijn een pad en een trap gemaakt om de dijk op te gaan. Eenmaal op de dijk lijkt het alsof er twee instappen zijn, eentje via de trap en eentje via het touw. Het onderwaterleven rechts van de trap is vaak het mooist, dus hoewel het iets verder lopen is, is dat het zeker waard.

Op deze stek staat veel stroming, dus je duikt altijd op de kentering. Het mooie van deze stek is dat het vanaf de eerste meter tot zeker 15 meter schitterend is. Er liggen basaltblokken, maar deze zijn nauwelijks te herkennen. Ze zijn ofwel overwoekerd met allerlei soorten wier ofwel volledig begroeid met sponzen. Ga je wat dieper, dan zijn er veel oesters. Er zijn bijna geen stukjes zand te zien. Ook de oesters zijn begroeid met allerlei sponzen, waaronder geweispons, gewone broodspons en sliertig broodspons.

In deze tijd van het jaar zie je ook allerlei vissen. Overal waar je kijkt, zie je wel een gewone grondel of een zwarte grondel op de bodem. Ook zijn er veel zeenaalden, met kans op een grote zeenaald. Mocht en dan toch een klein stukje zand zijn, dan heb je grote kans om een groene zeedonderpad een gewone zeedonderpad te spotten. En al dit leven trekt krabben en kreeften aan. Ook deze zul je je hier volop tegenkomen.

De vaargeul ligt hier dicht bij de kant, dus maak nooit een vrije opstijging en zwem altijd terug naar de kant. Happy diving!

De duiklocatie:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.