Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duik gemaakt wordt, zal er een duikverslag over geschreven worden. Naast de duikverslagen, worden ook Reisverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we naar onze duikreis kijken en een aantal individuele duiken toelichten. Veel leesplezier!

De Zeelandbrug

Één van de bekendste duikstekken van Nederland is de Zeelandbrug. De Zeelandbrug is een redelijk grote duikstek gelegen aan de Noordkant van de brug. Er zijn meerdere instapplaatsen. Het wordt aangeraden om tijdens de kentering te duiken, maar bij weinig stroming kun je ook van de ene instap naar de volgende driften.

De Zeelandbrug verbindt sinds 1965 Zierikzee op Schouwen-Duivenland met Noord-Beveland. De 5 kilometer lange brug was tot 1972 de langste van Europa. Er zijn twee rijbanen en een fietspad.

Onderaan de Noordzijde van de brug is grote parkeerplaats voor duikers. Ondanks de grote hoeveelheid parkeerplaatsen zijn deze, op zomerse weekenddagen, allemaal bezet. De voorzieningen zijn hier goed. Er is een verwarmde kleedruimte, toiletten en je kunt er je flessen vullen.

Om het water in te gaan, moet je eerst de dijk over. Vervolgens kun je via de trap het water in. Je kunt linksaf en rechtsaf gaan. Je kunt ook een kijkje nemen bij de eerste of de tweede pijler. Direct onder de Zeelandbrug liggen veel enorme blokken en er zijn ook sepiastellingen. In het voorjaar heb je hier grote kans om sepia’s te spotten. Ook zeepaardjes kun je hier tegenkomen. Er groeit hier veel tubularia (penneschaft) en dat trekt dan weer allerlei naaktslakjes aan. Je kunt hier op een duik veel verschillende soorten tegenkomen, ook de wat minder voorkomende soorten.

De pijlers zijn mooi begroeid. Als je goed kijkt, kun je hier wandelende geraamtes ofwel spookkreeftjes tegenkomen. Er kunnen rondom de pijlers ook grote vissen zwemmen, bijvoorbeeld harders en zeebaarzen. Wat meer naar rechts/het westen vormen grote blokken een rif. Hier zul je meer bodemdieren tegenkomen, zoals krabben en noordzeekreeften. Ook zitten hier veel zeedonderpadden. Ook hier zitten veel zeenaaktslakken, maar je zult hiervoor wat dieper moeten gaan. Vanaf een meter of 8 kun je zeenaaktslakken spotten, uiteraard alleen in het juiste seizoen.

Via de parkeerplaats kun je ook andere duiksteks bereiken, namelijk De Val, Halverwege of zelfs Kulkenol. Deze laatste is wel erg ver en het te water gaan is niet makkelijk. Je kunt deze stek beter per boot doen.

De Zeelandbrug is een stek met een enorme biodiversiteit en ieder seizoen is anders. Je bent er bijna nooit in je eentje en je moet misschien een stukje lopen voordat je bij het water bent. Toch is het zeker de moeite waard. Neem ook eens een kijkje bij De Val of Halverwege. Je kunt vanaf deze plekken ook naar de Zeelandbrug driften.

De duiklocatie:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.