Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duik gemaakt wordt, zal er een duikverslag over geschreven worden. Naast de duikverslagen, worden ook Reisverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we naar onze duikreis kijken en een aantal individuele duiken toelichten. Veel leesplezier!

De Muur

Een stukje Grevelingenmeer helemaal voor jezelf!

Duiken in het Grevelingenmeer staat vaak garant voor een mooie duik. De bekendste en meest bedoken stekken zijn Dreischor - Zuide Langeweg, Den Osse - Nieuwe Kerkweg en Scharendijke - De Kabbelaar. Heb je zin in een wat rustiger duikje, dan kun je De Muur eens proberen.

Duikstek De Muur ligt aan de Langedijk tussen Scharendijke en Den Osse. Op een kleine parkeerplaats kun je je auto parkeren. Er passen daar maar twee auto’s dus de stek is niet geschikt voor grote groepen. Opbouwen en omkleden doe je ook op deze parkeerplaats. Het water is op zich goed te bereiken, maar let er op dat je een muurtje van een meter over moet. Er is een trappetje geplaatst, maar er is geen leuning. Aan de andere kant is het een stukje lopen langs bomen en struiken. Omdat er niet veel gelopen wordt, is het pad naar het water niet erg duidelijk. Als je hier wilt gaan duiken, moet je het niet vervelend vinden om een beetje te klimmen en klauteren met je volledige duikuitrusting. 

Het te water gaan is wel erg makkelijk. Er is een klein strandje bezaaid met schelpen. Je kunt gewoon het water inlopen. Je kunt linksaf en rechtsaf duiken. Omdat hier niet veel duikers tegelijk kunnen duiken, zal je niet door de stofwolken van anderen zwemmen en kun je genieten van al het mooie onderwater leven.

Rondom de strekdammen is veel leven te vinden. Dit is een goede plek op paling te spotten. Tussen de basaltblokken en onder grote betonnen platen verstopt deze soort zich graag. Het zit hier vol met allerlei soorten garnalen, zoals de gewone garnaal, de steurgarnaal en aasgarnalen. Ook krabben zijn volop aanwezig, voornamelijk de zwemkrabben en de hooiwagenkrabben. Bruine plooislakjes voelen zich hier ook helemaal thuis. Wieren krijgen op deze stek alle kans om groot te groeien en daarom kun je weer veel groene wierslakken vinden.

Kortom, deze stek moet je een keer bezoeken, maar bedenk wel dat je een muurtje over moet en een stukje moet lopen. Op drukke dagen heb je kans dat de parkeerplaatsen al bezet zijn. Je kunt dan altijd uitwijken naar het nabij gelegen Scharendijke of Den Osse. Faciliteiten, zoals een toilet, zijn er niet. Maar ook hiervoor kun je naar Scharendijke of Den Osse.

De duiklocatie:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.