Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duik gemaakt wordt, zal er een duikverslag over geschreven worden. Naast de duikverslagen, worden ook Reisverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we naar onze duikreis kijken en een aantal individuele duiken toelichten. Veel leesplezier!

Anna Jacobapolder

Categorie: Duikverslagen Gepubliceerd: zondag 14 januari 2018 Geschreven door Carmen

Anna Jacobapolder is een dorpje in de Zeeuwse gemeente Tholen. Net buiten de dorpskern ligt de duikstek. Afgelopen jaar zijn wij er vaak geweest, want het is een van onze favoriete duikstekken! En vandaag laten we je weten waarom.

Bij aankomst heb je een groot grasveld waar je je auto kunt parkeren en rustig je setje kunt opbouwen. Deze stek is niet heel geschikt voor grote groepen. Dit betekent dat het meestal niet super druk is.

In het water liggen twee strekdammen. Hierbinnen bevindt zich een oude mosselcultuur. Je kunt hier alleen met hoog water duiken en je zult een touw nodig hebben als je hier het water in wilt. Ondanks dat het niet de makkelijkste plek is om te water te gaan, is het heel mooi hier. Alle oude lijnen zijn compleet begroeid met veel verschillende wieren. Je zult hier zeenaalden en veel naaktslakken zien. Ook is er afgelopen jaar een zeepaardje gespot. Deze kan zich natuurlijk goed camoufleren tussen de wieren.

Je kunt niet alleen door de oude mosselculturen duiken, maar ook langs een van de strekdammen. Langs de bootsteiger zijn touwen gemaakt waarlangs duikers het water in kunnen. Je kunt hier op ieder moment van de dag duiken en hoeft dus geen rekening te houden met de kentering. Let wel goed op bij het te water gaan, want er liggen veel grote stenen.

Eenmaal in het water kun je linksaf en rechtsaf gaan. Beide kanten zijn mooi begroeid en je zult er grote diversiteit aan onderwater leven vinden. Meestal is de stroming minimaal, maar als deze er wel is, kun je beter rechtsaf gaan. Als je linksaf gaat, zal je richting de vaargeul zwemmen. Hoe verder je zwemt, hoe sterker de stroming wordt.

Ook hier zal je veel verschillende naaktslakjes tegenkomen, afhankelijk van het seizoen. Wij hebben dit jaar naast bruine plooislakjes, groene wierslakken en harlekijnslaken, ook satijnslakken, rosse sterslakken, millennium wratslakken en brede ringsprietslakken gesport. Er zijn hier ook sepiastellingen geplaatst, dus in het voorjaar heb je kans op sepia’s. In het zand verstoppen zich sepiola’s en tussen de oesterbanken groeien veel wieren en anemonen.

Aan het einde van de duik moet je goed opletten bij het naar boven gaan. Er vaart namelijk in zomerse weekenden een veerpontje tussen Anna Jacobapolder en Zype. Kom nooit boven nabij de aanlegsteiger. Probeer duiken bij de steiger te vermijden. Wij proberen altijd zo dicht mogelijk bij de kant en een stuk van de steiger boven te komen en zwemmen bovenwater terug naar de touwen.

Anna Jacobapolder is een stek in de Oosterschelde waar je de buiten de kentering kunt duiken. Het te water gaan is niet gemakkelijk. Vergeet geen touw mee te namen als je wilt duiken tussen de hangculturen. De faciliteiten op deze stek zijn beperkt, je kunt geen flessen vullen, en zijn amper facilitaire voorzieningen en omkleden moeten buiten. Maar het feit dat je buiten de kentering kunt duiken en het diverse onderwaterleven maken dat allemaal goed. Ook dit jaar zullen wij weer vaak naar de Anna Jacobapolder gaan.

Lees ook het artikel over de De Slanke Ringsprietslak. Die hebben wij ook hier gespot!

De duiklocatie:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.