Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duik gemaakt wordt, zal er een duikverslag over geschreven worden. Naast de duikverslagen, worden ook Reisverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we naar onze duikreis kijken en een aantal individuele duiken toelichten. Veel leesplezier!

Indoor duiken in TODI

Categorie: Duikverslagen Gepubliceerd: zondag 07 januari 2018 Geschreven door Carmen

Veel duikers zijn al een paar maanden gestopt met duiken in Nederland. Alleen met goede droogpakken en warme onderkleding kun je nu nog een duikje maken. Maar misschien begin jij ook wel weer zin te krijgen om te duiken, maar niet in water van 5 °C. Bezoek dan een keer indoor duikcentrum TODI in Beringen, België.

In Beringen staat een oud mijncomplex, waar steenkool werd gewonnen. Hiervoor was veel water nodig en dit was kostbaar. Om water te hergebruiken, werden indikkers gebouwd. In deze enorme bassins werd vuil water gepompt. Vuil en slib zakte naar de bodem en bovenin stond het schone water. Een van deze indikkers is omgebouwd tot duikbassin. Het bassin heeft een diameter van 43 meter en is op het diepste punt zo’n 12 meter. Het is gevuld met lekker warm water (23 °C) en zit vol zoetwatervissen.

Veel vissen in een afgesloten bassin vraagt veel onderhoud en een goede waterkwaliteit is noodzakelijk. Vandaar dat al je spullen gespoeld moeten worden, voordat je het water in mag. Verder mag je je eigen BCD niet meenemen. Deze kun je van binnen niet goed genoeg schoonmaken, waardoor je vuil en ongewenste bacteriën het bassin in kan brengen. En dit kan schadelijk zijn voor de vissen. Een BCD, tank en lood zit gelukkig bij de prijs inbegrepen. Ook de rest van je spullen kun je huren. Wil je nieuwste spullen van Mares testen? Grijp je kans bij TODI, want het is een officieel Mares testcentrum!

Eenmaal in het water zie je dat er acht thema’s zijn en deze worden gescheiden door een gordijn van bubbels. Er zijn een grot, autowrakjes, een tempel en zelfs een onderwaterbar. Ook zijn er grote ramen, waardoor je kunt zwaaien naar mensen die op het droge blijven.

Het leukste aan TODI zijn alle verschillende soorten vissen. Ze hebben allemaal een plekje gevonden in het bassin. Sommige zwemmen lekker vrij rond, terwijl andere zich liever verstoppen in kleine holletjes. Hoewel de vissen gewend zijn aan duikers, kun je ze alleen goed bekijken als je ze rustig benaderd. TODI is ook een heel leuke plek om te oefenen met visfotografie.

Na afloop kun je genieten van wat te eten of drinken in het restaurant. Ook kun je nog even naar de duikers zwaaien vanachter de grote ramen. Daar zijn trouwens ook vis-ID kaarten opgehangen, zodat je kunt opzoeken welke vissen je allemaal hebt gezien.

Kortom, TODI is een leuke plek om de duikvrije winter te doorbreken. De kosten zijn €37 in de piekuren en €30 in de daluren. Op dinsdag is het duikcentrum gesloten.

 De duiklocatie:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.