Carmen en Ruurt maken ieder jaar meer dan 100 duiken in binnen- en buitenland. Wanneer er een bijzondere of unieke duik gemaakt wordt, zal er een duikverslag over geschreven worden. Naast de duikverslagen, worden ook Reisverslagen gepubliceerd; dit zijn verslagen waarbij we naar onze duikreis kijken en een aantal individuele duiken toelichten. Veel leesplezier!

Het zeepaardje van Zoetersbout

Categorie: Duikverslagen Gepubliceerd: dinsdag 27 juni 2017 Geschreven door Carmen

Nu de sepia's weer zijn vertrokken komen de zeepaardjes weer tevoorschijn. De watertemperatuur stijgt en de zeepaardjes komen naar ondieper water om te paren. Dit is de uitgelezen kans om in Zeeland op zoek te gaan daar deze mythische dieren. Bijna ieder jaar worden er wel zeepaardjes in de Oosterschelde gespot, en dit jaar was het op Zoetersbout raak. 

Zoetersbout is een duikstek gelegen in het oostelijke deel van de Oosterschelde, nabij Bruinisse. Op deze populaire duikplek kun je buiten de kentering duiken. Door de vele duikers die deze duikstek bezoeken kan een zeepaard niet onopgemerkt blijven. Eind mei verschenen de eerste meldingen van het zeepaardje online. Menig duikershart ging sneller kloppen en velen gingen naar het zeepaard op zoek, zo ook wij.

Vol goede moed en een bepakte auto gingen Ruurt en ik op weg naar Zoetersbout. Wij waren die ochtend de enige duikers, het water was kalm en het zicht was goed - het zeepaardje zouden wij wel even vinden. Met de adviezen van andere duikers in ons achterhoofd begonnen wij aan onze speurtocht. We zochten iedere spons en wier af, maar helaas vonden wij het zeepaardje de eerste duik niet. Ietwat teleurgesteld klommen wij na 74 minuten weer het water uit.

Na een korte lunch hebben wij ons weer aangekleed om een tweede poging te wagen. Het water was iets gezakt dus we moesten rekening houden met de diepte om het zeepaard niet te missen. De duik was de eerste 30 minuten vrijwel gelijk aan de vorige, waarbij het zeepaardje in geen velden of wegen te bekennen was. Plotseling was daar een takje waaraan een afwijkende vorm hing. De tak was hoekig, maar ik zag ook rondere vormen. Ik ging dichterbij en zag tot mijn grote verbazing dat dit rondvormig takje een zeepaardje was! Met mijn lamp scheen ik in het gezicht van Ruurt om zijn aandacht te trekken. Snel zwom hij naar mij toe en ik wees hem het zeepaardje aan. Samen genoten we even van het beestje, maar toen was het tijd om foto's van het zeepaardje te maken. Dit werd helaas bemoeilijkt doordat het een erg bewegelijk beestje was. Gelukkig konden we in alle rust ruim 25 minuten bij hem hangen en zijn de foto's gelukt.

We zullen deze duik niet snel vergeten! 


Een impressie:

  De duiklocatie:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.